Team Prinses Harte doet het met saus: verslag van twee bewogen dagen

Initiatief
door admin op 19/10/2019

Wat een topactiviteit moest worden, eindigde zaterdagavond totaal onverwacht met een stevige domper. Wat je tijdens een eet-evenement niet wil meemaken, gebeurde helaas wel bij ons.

Al enkele weken waren we bezig met de voorbereidingen van onze actie om geld in te zamelen voor ons fietsteam van Kom op tegen kanker. De verkoop van verse spaghettisaus was vorig jaar een succes, we wilden dit deze keer herhalen. Alle saus was glutenvrij, mensen konden kiezen tussen een versie met of zonder vlees.
Promotie maken, mensen overtuigen, bestellingen noteren, … we waren druk in de weer om van ons event opnieuw een succes te maken. Met een mobiele fiets op rollen aan de lokale supermarkt hadden we de week voordien nog een promostandje. Zeker de laatste dagen was het een drukte van jewelste: betalingen checken, ingrediënten bestellen en ophalen enz.

Een succes zou het worden. Met bijna 240 verschillende bestellingen, werden er 495 porties saus besteld. Dit was in totaal goed voor 430 liter saus, waarvan 330 liter met vlees. Samen met de winst van een benefietconcert zou na dit weekend de 5000 euro startgeld behaald worden.

Afgelopen vrijdag 26 april waren we doorlopend met vrijwilligers van 9 u – 22.30 u in de weer om de saus te maken. Een hele uitdaging, maar het was gelukt. We waren erin geslaagd om alle saus te maken en in de voorziene potten te verdelen. Zaterdag konden we ons dan focussen op het verdelen van al die saus.
Rond 18.30 u sloten we supertevreden de deur van de parochiezaal achter ons. De resterende saus brachten we naar de vriezer.

En toen stuurde een sympathisant ons dat ene berichtje dat hij toevallig op een nieuwssite zag verschijnenTerugroeping van rosbief, vers rundvlees en bereidingen op basis van gemalen rundvlees.” Een recent bericht, het werd pas om 18.15 u gepubliceerd.

De eerste reacties waren er van twijfel en onduidelijkheid. Wat betekent dit, kan iemand dat vertalen in mensentaal, geldt dit ook voor ons? En van ontkenning, ‘dit kan toch niet waar zijn’.
Na wat heen en weer gewhatsappt te hebben schoten we direct in actiemodus.

  • Controle artikelnummer – pech, dit artikel kochten we.
  • Controle aankoopdatum – pech, deze valt binnen de risicoperiode

Ondertussen belden we naar de winkel waar we ons gehakt kochten. Een eerste telefoon stelde ons onvoldoende gerust, een tweede telefoongesprek was nog minder geruststellend.
Een laatste strohalm was dat ons product een andere houdbaarheidsdatum bevatte dan het lot dat teruggeroepen werd. Koen haastte zich terug naar de zaal en haalde de vuilzakken ondersteboven, op zoek naar de verpakkingen. Helaas kregen we daar de laatste bevestiging dat het gehakt dat wij gebruikten deel uitmaakte van het besmette lot.
Snel besloten we dat we alle kopers moesten oproepen om de saus met vlees niet te consumeren. We wilden als vzw hierin geen enkel risico nemen. We stuurden hen allemaal een e-mail, we postten het in het Facebookevenement en op onze pagina’s, we stuurden smsjes en whatsappten erop los. Fingers crossed.

Het was 19.45 u, zo snel als we 100% zekerheid hadden, hebben we iedereen op de hoogte gebracht. Sneller konden we niet reageren beseften we. We wilden geen ongegronde paniek veroorzaken. Heel wat mensen hadden de saus ondertussen al opgegeten, zaterdagmiddag of ’s avonds. Die officiële communicatie van het FAVV verscheen immers pas op een moment dat velen al aan tafel zitten.

Het was helaas het begin van een hectische avond en voormiddag. VRT had ons bericht opgepikt en telefoneerde quasi direct voor een radio-interview, onze oproep werd ruim gedeeld op Facebook, de lokale politie steunde via Twitter. Zondagvoormiddag was het vervolgens de ene na de andere journalist die belde voor een interview, een tv-reportage, wat vragen: het Nieuwsblad, de Gazet van Mechelen, het Laatste Nieuws, RTV, VRT en VTM, allemaal passeerden ze op enkele uren tijd de revue. Colruyt zelf belde ook om later deze week rond de tafel te gaan zitten, een gebaar dat we appreciëren. Dit gesprek zullen we met open vizier aangaan.

Het hele gebeuren blijft wel een stevige domper maar wij laten alvast de moed niet zakken. We bekijken dit ook binnen de context. Als organisatie die actief is rond kinderen met kanker, is de terugroepactie een relatief probleem.
Maar het brengt toch heel wat teweeg. De teleurstelling is erg groot. In eerste instantie hebben we schrik op ziektemeldingen bij mensen waar het nieuws te laat aankwam. Ook denken we aan ‘onze naam’. Hoe gaan mensen reageren? Heeft dit gevolgen voor ons positief imago dat we in de loop der jaren opbouwden? Vragen die we ons stellen. En uiteraard zijn er de vele uren werk die vrijwilligers in deze actie staken, en hiervoor zelfs verlof namen.

Uiteraard hopen we dat mensen niet ziek worden, moesten ze toch van de saus gegeten hebben. Dit zal pas de komende dagen meer zichtbaar worden, het blijft toch bang afwachten. We prijzen ons gelukkig dat de mogelijke ziekteverschijnselen weliswaar lastig maar niet levensbedreigend zijn.

We willen ons dan nogmaals verontschuldigen voor het ongemak dat we ongewild veroorzaakt hebben.

De komende dagen bekijken we verder hoe we met dit gebeuren omgaan. We willen de kopers vergoeden voor de geleden schade, we denken na over mogelijk extra acties, we willen iedereen nog duidelijk informeren hoe wij dit helse weekend beleefd hebben.

Want één ding is zeker, die 1000 km fietsen voor Kom op tegen kanker zullen we doen, daarvoor gaan we!


Vragen of opmerkingen

Voor meer vragen kan je ons altijd contacteren.