Over de VZW

De kinderkankerafdeling in het ziekenhuis. En jouw kind in één van de bedden. Het is ons verhaal. En het verhaal van Harte, onze dochter. Harte werd ziek toen ze 5 jaar was. Ze had kanker en verbleef 4 weken in het ziekenhuis. Spelletjes, muziek en verhalen maakten haar verblijf aangenamer.

Het was de aanleiding voor de opstart van de vzw in maart 2013. We hadden een eenvoudig doel voor ogen: we wilden ‘iets’ doen voor andere kinderen met kanker. Johan en Elke, papa en mama van Harte, en Toon en Lieve, peter en meter, richtten samen de vzw op. Genoemd naar onze dochter Harte, die zich zo graag als prinses verkleedde. Harte verbleef enkele weken op de kinderkankerafdeling in Gasthuisberg. We merkten dat ze open bloeide bij de extra’s die er voor de kinderen aangeboden werden: voorlees- en spelletjesjuf, muziektherapie, de speelkamer… Maar ook de extraatjes en cadeautjes die Harte kreeg van vrienden en familie betekenden veel: een warm dekentje, de kleurrijke pyjama, …. het vormde de basis voor de inhoud van onze pakketten die we verspreiden.

Stap voor stap bouwden we onze vzw uit tot de organisatie die ze nu is. In de praktijk schenken we ridder- en prinsessenpakketten aan kinderen met kanker in de universitaire ziekenhuizen in België. Met deze pakketten willen we kinderen troost brengen in het moeilijke ziekteproces dat ze doormaken. Wat er allemaal in zo’n pakket zit, lees je hier. Hoe onze vzw opgebouwd is en werkt, lees je hieronder.


Hoe we werken.

Hoe verdelen we de pakketten?

We werken zoveel mogelijk op maat. Ouders van patiënten kunnen online een formulier invullen om een mand te vragen. Of een medewerker van het ziekenhuis geeft de bestelling door. Wij stellen de pakketten samen en bezorgen ze aan de kinderen, via de post of via het ziekenhuis. Ook kinderen die niet permanent in het ziekenhuis verblijven maar er nog regelmatig langs moeten, kunnen een pakket aanvragen.

Ken je zelf iemand wiens kind kanker heeft en wie we kunnen plezieren met een pakket? Laat het ons zeker weten. Ouders van ernstig zieke kinderen hebben immers veel zorgen aan hun hoofd, een verwenpakket bestellen is niet het eerste dat in hen opkomt.

Wie ontwikkelt de pakketten?

De eerste jaren werden onze producten door vrijwilligers gemaakt. Nadien gingen we voor het ontwikkelen van de belangrijkste onderdelen in zee met deze professionele partners:

  • Maatwerkbedrijf Kunnig (pyjama’s, dekens, schoudertassen en poppen)
  • Amai, het naaiatelier van Sociaal Huis Mechelen (dekens, haren poppen, vlaggenlijnen en items verkoop)
  • Awardt (mutsjes)
  • Stitch & Co – Tijdens maandelijkse bijeenkomsten maken vrijwilligers vlaggenlijnen, poppenkleertjes, slaapzakjes, slabben, items verkoop.

Meer info over de stikwoensdagen

Structuur vzw

Prinses Harte wordt geleid door een raad van bestuur. De dagelijkse werking wordt uitgebouwd door 2 halftijdse medewerkers, ondersteund door vrijwilligers. Raadpleeg hier onze statuten.

Vrijwilligersinzet

Onze vrijwilligers worden ingezet bij naainamiddagen, hulp bij events, bemanning verkoopskraampje, geven van presentaties, aanwezigheid op externe initiatieven ...

Personeel

De vzw telt twee medewerkers. Johan is mede-bezieler van de vzw, papa van Harte en halftijds coördinator voor Prinses Harte. Naast coördinator is hij verantwoordelijk voor de Nederlandstalige ziekenhuizen. Marie-Claire is halftijds all-round medewerker voor Prinses Harte. Zij is verantwoordelijk voor de Franstalige ziekenhuizen en zal de coördinatie van de vrijwilligers op zich nemen.

Waar haalt de vzw haar inkomsten?

Voor de ontwikkeling van de pakketten

Voor de ontwikkeling van de pakketten (aankoop stoffen en accessoires, productiekosten, ...) zijn we volledig afhankelijk van giften en opbrengsten van acties die anderen (individuen, scholen, verenigingen, firma’s) voor ons organiseren.

Jouw steun kunnen we dus zeker gebruiken, lees hier hoe je ons kan helpen.

Voor de algemene werkingskosten

Om onze dromen na te streven is een ondersteunend kader onmisbaar: huur van een kantoor, communicatiemiddelen, ondersteuning vrijwilligers, loonkosten, divers materiaal, … Algemene werkingskosten waarvoor we zelf de nodige inkomsten zoeken via onder andere:

  • verkoopskraampje tijdens de braderij, kerstmarkt,
  • eigen events: sponsorloop Run4Harte, verkoop kerstkaarten...
  • opstellen van subsidiedossiers of aanvraag projectgelden