Harte slaat haar vleugels uit - faq's

Je las de informatie over de nieuwe fase van onze werking. Hieronder vind je al een aantal vragen die je mogelijk hebt, waarop we direct een antwoord formuleren.

Info 'Harte slaat haar vleugels uit'

Overzicht

Stopt Prinses Harte?

Neen. Onze werking blijft bestaan, maar niet meer op dezelfde wijze als we meer dan 10 jaar geleden gestart zijn. We delen tot 2025 nog pakketten uit, de fietsteams blijven deelnemen aan de 1000 km. Met de steun aan de muziektherapie én onze intentie mee te werken aan de centrale ontmoetingsplaats (voor mensen met kanker) in Mechelen, volgen we wel een nieuwe richting. In de praktijk zullen we fysiek minder zichtbaar zijn omdat we het Hartehuis verlaten en we extra’s zoals verkoopkraampjes en eigen evenementen schrappen. (terug)

Is Prinses Harte failliet?

Neen. We kiezen proactief voor deze nieuwe fase. Mochten we failliet zijn, dan zouden we niet eens kunnen kiezen om de focus te verleggen. Dan moesten we per direct stoppen. (terug)

Waarom kiezen jullie ervoor om vanaf 2025 geen pakketten meer uit te delen?

Met tegen 2025 meer dan 1000 uitgedeelde pakketten hebben we voor heel veel kleur, licht en troost in de ziekenhuiskamers gezorgd. Op dat moment al 12 jaar lang. Bovendien wordt in 2025 Harte ook 18 jaar. Officieel geen kind meer, wel een volwassen meid, die zelf ook andere keuzes zou maken. Wat ook meespeelt, en dat was niet echt zichtbaar, is de werkdruk. Alles wat met het aanmaken en verdelen van de pakketten te maken heeft, was arbeidsintensief en logistiek/financieel een uitdaging. We halen hier dan ook echt druk van de ketel. (terug)

Is mijn (financiële) steun die ik gaf nuttig geweest?

Uiteraard. Steun die je in het verleden gaf, gebruikten we om ons doel te verwezenlijken. We verdeelden ondertussen al ongeveer 800 ridder- en prinsessenpakketten en bouwden voldoende voorraad uit zodat we tegen 2025 minstens 1000 kinderen een pakket geschonken zullen hebben. Dat lukte allemaal alleen maar dankzij jullie steun. (terug)

Heeft het zin dat ik de vzw in de toekomst nog financieel steun?

Natuurlijk. We blijven voor dezelfde missie gaan – we doen het alleen anders de komende jaren. Je kan erop vertrouwen deze steun in eerste instantie zal gebruikt worden voor het ondersteunen van bestaande projecten voor kinderen met kanker, het komende jaar via muziektherapie. Mogelijk kiezen we nadien om andere projecten te steunen, uiteraard komen deze kinderen met kanker ten goede.(terug)

Ik wil jullie steunen maar geef mijn geld liever niet aan een grote organisatie zoals Kom op tegen kanker. Hoe zeker ben ik ervan dat mijn gift ten goede komt van de andere pijler?

Eenvoudig, afhankelijk van hoe je ons steunt, weet je waar deze steun terecht komt. De fietsteams organiseren  acties om het startgeld voor de 1000 km van Kom op tegen kanker (KOTK) te verzamelen: de sausverkoop, de liefdevolle lekkernijen en de Harte Classic. We communiceren duidelijk dat deelname aan die acties ten voordele van KOTK is.

Wil je de andere pijler steunen, dan kan je dat doen door:

(terug)

Heeft corona of het wegvallen van Music for Life een rol gespeeld in deze keuze?

Net als zovele vzw’s voelden wij de gevolgen van het ‘wegvallen’ (de keuze voor een ander concept) van Music for Life (MFL) en aansluitend de corona-crisis. Het verplichtte ons om bepaalde keuzes te maken en actiever aan fondsenwerving te doen. Het succes dat MFL ooit voor ons betekende, zorgde er voor dat we een financiële buffer konden opbouwen. We beseften wel dat elke succesvolle editie wel eens de laatste kon zijn. Met het “fonds vrienden van Prinses Harte” creëerden we ondertussen een andere belangrijke inkomstenbron. Zo moest onze werking nooit aan kwaliteit inboeten. De keuze voor een nieuwe invulling van onze werking staat hier echter los van, we merkten zelfs al dat er opnieuw meer acties tvv ons georganiseerd werden. (terug)

Jullie zetten opnieuw meer in op vrijwilligers, valt het personeel weg?

Ja. In 2024 blijft er een beperkte tewerkstelling om de verdeling van de pakketten te garanderen. Door de focus te verleggen is een voltijdse personeelsinzet niet meer relevant. (terug)

Kan ik nog iets kopen in jullie verkoopkraam?

Ja, nog tot en met december 2023. Wil je dus nog één van onze kleurrijke items kopen, dan moet je passeren in het Hartehuis of op één van de laatste verkoopmomenten: herfstbraderij Mechelen (1 – 3 september), Muizen feest (17 september), de Harte Classic (7 oktober) en de kerstperiode.  We koppelen hier zelf al onze intenties aan: alle winst die we met de verkoop van onze producten tot 31/12/2023 behalen, schenken we aan de muziektherapie in UZ Leuven. Verwacht om die reden dan ook géén duizelingwekkende kortingen al sluiten we beperkte prijsverlagingen niet uit. (terug)

Dachten jullie hier al lang over?

Als werking moet je jezelf regelmatig in vraag durven stellen. Ook bij ons viel wel eens de vraag ‘waarheen willen we gaan’, of ‘hoe lang gaan we de pakketten nog verdelen’. In 2023 vonden we de tijd rijp om die vraag grondig te bespreken. Hadden we nog 10 jaar hetzelfde willen doen, dan hadden we ervoor gezorgd dat dit zou lukken. De vzw werd opgestart vanuit een persoonlijk verhaal en emotioneel gebeuren. De keuze nu is er een van rationele aard, waarbij we ons eigen gevoel erg belangrijk vinden en dichtbij kunnen blijven bij hoe Harte was. (terug)

Is het niet vreemd dat jullie je 10-jarig bestaan vieren en toch al de focus verleggen?

Neen, dat lijkt ons zelfs logisch. Een kind zet dan ook een grote stap, en past zich aan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden aan. Onze 10e verjaardag wilden we niet zomaar laten passeren en dat vieren we gespreid over 2023: de lichtjeswandeling, de hapjeswandeling, de verkoop van de chocolaatjes. En later dit jaar nog de hoge hakkenrace XL, de Harte Classic en een fuif. (terug)

Ik heb een andere vraag

Heb je een andere vraag?

Contacteer ons gerust via info@prinsesharte.be, gebruik het contactformulier, bel naar 0472 49 14 55 of spreek iemand van de raad van bestuur aan. (terug)